Venymäliuska-anturit



Venymäliuska-anturit 

Venymäliuska-anturit (tunnetaan myös nimellä venymämittarit tai strain gauge -anturit) ovat yleisesti käytettyjä painoantureita, jotka perustuvat resistanssin muutokseen. Ne mittaavat mekaanista rasitusta tai venymää, joka aiheutuu esimerkiksi painon tai voiman vaikutuksesta.

Toimintaperiaate:


Venymäliuska-anturit koostuvat ohuesta, joustavasta substraatista, johon on kiinnitetty metallinen tai puolijohdemateriaalista valmistettu johdekuviointi. Kun venymäliuskaan kohdistuu mekaanista rasitusta, sen johdekuviointi venyy tai puristuu, mikä aiheuttaa resistanssin muutoksen. Tämä resistanssin muutos on suhteessa kohdistettuun mekaaniseen rasitukseen, ja se voidaan mitata ja analysoida.

Venymäliuskoja voidaan valmistaa erilaisista materiaaleista, kuten konstantaani, platinasta tai puolijohdemateriaaleista. Metalliset venymäliuska-anturit ovat yleisimpiä, mutta puolijohdevenymäliuska-anturit tarjoavat suuremman herkkyyden ja paremman tarkkuuden.

Resistanssin mittaaminen:


Resistanssin muutoksen mittaamiseen käytetään yleensä Wheatstone-siltaa, joka on sähköinen piiri, joka koostuu neljästä vastuksesta muodostetusta ristikkäisestä järjestelystä. Yksi tai useampi vastuksista korvataan venymäliuska-anturilla. Kun venymäliuska venyy tai puristuu, sen resistanssi muuttuu, mikä aiheuttaa jännitteen muutoksen Wheatstone-sillan läpi. Tämä jännitteen muutos on suhteessa venymään, ja se voidaan muuntaa digitaaliseksi arvoksi ja analysoida.

Sovellukset:


Venymäliuska-antureita käytetään monissa eri sovelluksissa ja teollisuudenaloilla, kuten:

Rakenteellinen valvonta

Rakennusten, siltojen ja muiden rakenteiden mekaanisen rasituksen seuranta ja analysointi.

Teollisuus

Koneiden ja laitteiden kuormituksen mittaaminen, tuotantolinjojen seuranta ja laadunvalvonta.

Kuljetus

Ajoneuvojen akselipainojen mittaaminen, junien pyöräkuormituksen seuranta.

Lentotekniikka

Lentokoneiden siipien ja rungon rasituksen seuranta ja analysointi.

Lääketiede

Lääkinnällisten laitteiden, kuten infuusiopumppujen ja verenpainemittareiden, toiminnan valvonta.

Kommentit