Induktio

 


Induktio

Induktio on sähkömagneettisen energian siirron ilmiö, joka perustuu muuttuvien magneettikenttien vaikutukseen. Induktioon liittyviä ilmiöitä ovat sähkömagneettinen induktio ja itseinduktio. Tässä selitän sähkömagneettisen induktion periaatteen, joka on yleisin induktion muoto.


Sähkömagneettinen induktio perustuu Faradayn lakiin, joka kertoo, että muuttuva magneettikenttä indusoi jännitteen suljetussa johtimessa tai käämissä. Tämä tarkoittaa, että kun magneettikenttä muuttuu ajan suhteen, esimerkiksi liikkuvan magneetin tai vaihtelevan sähkövirran vaikutuksesta, se aiheuttaa sähkövirran kulkua suljetussa virtapiirissä.


Faradayn lain mukaan indusoitu jännite on suoraan verrannollinen magneettikentän muutoksen nopeuteen ja käämin kierrosten lukumäärään:


V_ind = -N * dΦ/dt,


  • V_ind on indusoitu jännite
  • N on käämin kierrosten lukumäärä
  • Φ on magneettivuo
  • dΦ/dt on magneettivuon muutosnopeus ajan suhteen. 

Miinusmerkki kertoo Lenzin lain mukaisesti, että indusoitu jännite pyrkii vastustamaan sitä aiheuttavaa magneettikentän muutosta.


Sähkömagneettista induktiota hyödynnetään monissa sähkö- ja elektroniikkalaitteissa, kuten generaattoreissa, muuntajissa, induktiivisissa antureissa, induktioliesissä ja sähkömoottoreissa.



Kommentit